×

Masureel neemt digitale voorsprong

Samen met het Gentse Visuals for Brands ontwikkelde Masureel uit Hulste de Home Visualizer, een digitale tool op maat om behangpapier mooier en gedetailleerder te presenteren aan haar klanten. De tool maakt deel uit van een ruimere digitale strategie van het bedrijf.

Sinds de jaren 80 groeide de voormalige textielververij Masureel uit Hulste uit tot één van de sterke Europese spelers in de markt van behangpapier. Zowel bij particulieren als in de contractmarkt staat Masureel hoog aangeschreven. Maar dat is voor het bedrijf van CEO Guy Verstraete allerminst een reden om op de lauweren te rusten. Het creëerde onlangs het nieuwe, ecologische label Greenwall, digitaliseerde zijn collecties en ook aan de visualisatie wordt gewerkt. Daarvoor werd samen met Visuals for Brands een inspiratietool gebouwd met de naam Home Visualizer. Bedoeling van die digitale tool: potentiële klanten een beter idee geven van het effect van een behangpapier in een interieur. Daarmee wordt het op de website mogelijk om in een interieur het effect van verschillende behangsoorten te bekijken. Daarbij is er aandacht voor elementen zoals kleur, structuur en het gevoel van behang, stoffen, muren, deuren en meubels, en ontstaat een goed beeld van het effect van behangpapier. De nieuwe digitale tool kwam er deels op vraag van de klanten, verduidelijkt marketingverantwoordelijke Lieselotte Peperstraete. “Op deze manier krijg je een veel duidelijker beeld dan met gewoon foto’s. Ook een staal geeft niet altijd de juiste indruk, omdat het te klein is. En er bestonden al wel wat tools, maar die waren niet zo professioneel. Ze hadden bijvoorbeeld niet altijd het juiste lichteffect. Daarom hebben we onze eigen tool ontwikkeld. We zijn als test gestart met de collectie Cabinet of Curiosities. Bedoeling is om de Home Visualizer uit te breiden naar onze andere collecties. Die worden constant vernieuwd en aangevuld en ook het aantal interieurs wordt uitgebreid, waardoor er erg veel variaties ontstaan.”

Omdat wij de enige fabrikant zijn met dit systeem, biedt het ons echt een voorsprong op de concurrentie.

Lieselotte

Digitale omslag

Het nieuwe systeem biedt allerlei voordelen. “Zo kan je al marketing beginnen voeren op basis van de digital twin, zonder dat een product al echt in productie is. In de automotive is dat al zeer gebruikelijk, maar we zien het nu ook steeds meer in de maakindustrie. Met onze systemen kan je een digitale catalogus samenstellen. Op basis daarvan kan je zien naar welke producten veel vraag is, en welke minder succes kennen. Zo kan je de productie aanpassen. Dat is pure winst”, vertelt Pieter Lozie. Op die manier doet Visuals for Brands meer dan zomaar een digitale visualisatie creëren, het denkt mee over de hele digitale omslag en digitale marketing van een bedrijf.

Digital twins

Voor de creatie van de tool ging Masureel in zee met Visuals for Brands, een dochteronderneming van Animotions. Dat is het bedrijf van de naar Gent uitgeweken Kortrijkzaan Pieter Lozie, dat zich heeft gespecialiseerd in 3D-visualisaties voor architectenbureaus en digitale visualisaties voor de maakindustrie. Animotions doet veel meer dan louter simulaties maken aan de hand van het betere Photoshopwerk. Het maakt digital twins van bestaande en zelfs nog te ontwikkelen producten, met alle specifieke eigenschappen, waardoor voor bedrijven een nieuw palet aan mogelijkheden ontstaat. Het behangpapier van Masureel bestaat bijvoorbeeld uit verschillende lagen. Dat wordt digitaal nagemaakt, waardoor de digitale versie over dezelfde ‘eigenschappen’ beschikt als het papier zelf. Daarbij wordt vaak de combinatie gemaakt van 3D-beelden en een fotografische aanpak. “Niet alleen krijg je veel duidelijkere en gevarieerdere beelden, je boekt ook veel tijdswinst”, legt Pieter Lozie uit. “Deze vorm van digitalisering grijpt namelijk in op de klassieke manier van werken van je bedrijf. Vroeger moest je eerst het product zelf produceren. Dat gebeurt soms in het buitenland, waardoor het een tijd duurt voor de stalen tot hier geraken. Vervolgens moest je een fotoshoot organiseren en hopen op de juiste omstandigheden. Dat kost allemaal tijd en geld. Die tijd en moeite sparen wij nu uit: we maken een digitale versie van een product en kunnen die digitale versie nog veel ruimer in de bedrijfsvoering inzetten, zoals bij automatisatie van stalenbeheer.” Bij Masureel hebben ze alleen maar lof over de digitale marketingtool. “Wij zien dat de Home Visualizer erg goed wordt gebruikt door de klanten,” vult Lieselotte aan. “Je merkt dat het een handige tool is. Omdat wij de enige fabrikant zijn met dit systeem, biedt het ons echt een voorsprong op de concurrentie.”

VOKA Ondernemers - Foto: Kurt

www.visualsforbrands.com

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×